Teltmarkedet er stort og omskifteligt at finde rundt i. Hvad får man for pengene, og hvilke firmaer står bag et givet telt? Vi vælger lavvu´er og teltmodeller efter grundige overvejelser af brugbarhed, pris og kvalitet, og gør dermed en hel del benarbejde forud. Udformning som tunneltelt, kuppeltelt, iglotelt, spidstelt eller lavvu / tipitelt er væsentlige parametre der definerer hver enkelt teltmodel - alle har fordele og ulemper. Herunder gives en lille beskrivelse med nogle af de øvrige parametre som teltets stænger, vandtæthed mm. der ligger til grund for, at vi har valgt at samarbejde med netop disse teltleverandører. Dette sammen med et kig på kan forhåbentlig styrke din indsigt og tryghed som kunde. Du er selvfølgelig velkommen til at kontakte os ang. teltspørgsmål.
Nederst har vi tilbehør som sav, feltspade, feltøkse, teltpløkker og barduner. Du kan også finde feltstol, teltstol og felttaburet samt tarps, teleskopstænger og tentwings.
Nederst har vi tilbehør som sav, feltspade, feltøkse, teltpløkker og barduner. Du kan også finde feltstol, teltstol og felttaburet samt tarps, teleskopstænger og tentwings.
Vælg telt eller lavvu ud fra egenskaber og brug.
Telttyper
Et telt eller lavvu er i form, størrelse og materialer designet til at kunne klare en given opgave. Derfor er teltene således også kun "begrænset egnet" til andre opgaver. Det betyder, at selv det dyreste og stærkeste ekspeditionstelt bliver overhalet af andre modeller, hvis det f.eks. er ståhøjde og let adgang der prioriteres på en campingferie. Og ligeledes er det let at finde begrænsninger for mere prislette telte i forhold til krav om vandtæthed og vindstabilitet mm. Generelt er det alså en god ide at gøre sig klart, hvad det primære formål er med teltet.
Teltets stænger
De fleste telte har stænger i glasfiber eller aluminium, og kvaliteten er i høj grad medvirkende til at bestemme prisen på teltet. Metal stængerne er i de bedste kvaliteter både stærkere og stivere end glasfiber stængerne. Tykkelsen på stængerne er som regel afpasset efter behov, så dimensionen er valgt ud fra form og størrelse på teltet, de skal holde. Et familietelt skal således gerne have meget kraftige og stive stænger for at kunne modstå vindpres. En lavvu har med een kraftig midterstang og afrundet form en god modstand overfor vind fra alle retninger.
Forskellige teltstoffer
Der er forskel i fibrenes og dermed det færdige vævs egenskaber, noget der er med til at bestemme teltets brugsområde. Også de færdige væv efterbehandles forskelligt, hvilket ligeledes er medvirkende til at bestemme teltets egenskaber.
Letvægts telte er lavet af specialbehandlede nylon- eller polyester materialer. Bomuld er som teltdug også stadig i spil, som i et Nordisk Faxe bomuldstelt, hvilket giver et dejligt friskt indeklima i teltet. Men på grund af den betydelige ekstra vægt er bomuld sædvanligvis kun egnet i telte, der ikke skal transporteres så meget rundt. Vandsøjletryk på teltstof og lavvudug.
Firmaer der vil noget med deres telte/lavvu´er, angiver vha. vandsøjletryk en målestok for, under hvilke forhold teltet er tæt. Det er jo vigtigt at vide, om et telt kan klare en kortvarig byge, eller stadig vil være tæt efter mange dages konstant skybrud. Måling af vandtæthed angives i m/mm vandsøjletryk, og man vil som en tommelfingerregel kunne regne med at et telt med nylonbund skal have min. 5 m. vandsøjletryk for at være tæt, mens der på oversejlet ikke kræves så meget, da dette ikke skal udsættes for tryk. Dette er medvirkende kriterier for vores valg af teltmodeller.
Når der tales vandtæthed, kan det være svært at sammenligne bomuldmateriale med polyester/nylon materialerne pga. fibrenes forskellighed. Når det regner vil en kraftig bomuldsdug trække fugtigheden ned igennem fibrene og derved komme af med vandet. Det kan kunstfibrene ikke gøre på samme måde, hvorfor vævet i stedet skal være helt uigennemtrængelige for vandet. Bomuldsmaterialet, der bruges til nogle lavvu´er og tipitelte, skal således også være tykkere, så regn ikke direkte slår igennem - og for at kunne holde. Det kan ved længere tids regn også godt blive fugtigt på indersiden, og da skal man helst undgå at berøre det, for at forhindre vand i at trænge igennem. Undgå flyvende telt.
Et telt eller lavvu skal købes til de forhold, det skal bydes. Der kan blive et voldsomt vindpres på alle telte/lavvu´er - men størst på de store flader. Det er altid brugerens ansvar at teltet er fæstnet efter forholdene, og ikke river sig løs med efterfølgende overbelastninger til følge. Sørg for i alle situationer med f.eks. kraftig vind, blød jordbund o.lgn. at have pløkker med i tilpas længde, der kan sikre teltets fæste stabilt. Et flyvende telt er meget udsat for overbelastning. Overbelastningsskade på et telt er ikke dækket af garanti.
Held og lykke med dit valg! |
Foldesav, feltspade, foldespade, teltpløkke og andet telttilbehør.
Tarps, wingtarp, tarpstænger, teleskopstænger, barduner.
Feltstole, teltstole, foldestole, travelchair, rejse-taburet, sammenklappeligt teltbord
Se video om opsætning af Thermarest Treo Chair komfortstol.
Se Trekker chair stol foret med liggeunderlag.