Hoved

Sovepose

- sådan vælger du.

Brug lagenpose og soveposen i kombination eller enkeltvis.

Soveposetype Hvad gør soveposerne forskellige?
En fiber-sovepose, dunpose eller silkelagenpose er soveposetyper til forskellige brugsområder. Soveposer til udvidet brug kræver ofte lidt forberedelse at købe, for ved ef-tersyn af modellerne, er der alligevel mange detaljer til forskel, hvoraf nogle godt kan betyde en del for komforten. Børnesoveposer er f.eks. ofte smallere end voksen-soveposer og passer dermed bedre til en barnekrop. Der er heldigvis kommet øget fokus på både dun- og fibersoveposer med omløbende lynlås i bunden, stræk og gode ventilations forhold, da de ofte er godt egnede til all round brug for voksne, qua god mulighed for udluftning og tæppepose-funktion. Både sove- og lagenposer har forskelligheder i f.eks. størrelse, bredde - både i åbningen og på midten, i lynlåslængde, fyld og materialer, hvilket giver en forskellig følelse at ligge i dem. Vægt er en vigtig parameter, men en rummelig og bred sovepose er komfortmæssigt ofte at foretrække.

Skal du sove i pose med fiber eller dun


Godt soveposefyld skal være spænstigt og fjedrende for at give luftrum, der kan isolere. Fleece er det enkleste, som kun bruges til poser uden meget isoleringsbehov.
Fiberfyld er en jungle, der kan være rigtig svær at finde vej i, da mange producenter vælger at komme fyld under eget navn i deres soveposer. Der er dog forskelle på hårdhed, kompressionsevne og spænst, og dermed også på dets komfort og bestandighed. Fiberfyld der ikke er glat, minder mest om naturfyld.
Dun er et let og et meget komprimerbart fyld, der samtidig har meget varme pr. vægtenhed. Dunfyld bør af være angivet med en kvalitetsparameter, der udtrykker dunens fylde pr. vægtenhed, normalt angivet i cu/in (f.eks. 550 cu/in). Normalt har gåsedun lidt højere fyldvolumen end andedun. Ud over dette kan der også være dyrevelfærds forhold, at vurdere.
Dunsoveposer er pga. pris lidt nedprioriteret i.fht. fibersoveposer, men generelt burde flere give dem en overvejelse, da dunene giver prima liggekomfort og soveposens bestandighed i mange tilfælde også vil være bedre. En dunsovepose skal dog beskyttes fra fugt og generelt luftes mere ud, for at bevare isoleringsevnen, hvorfor vi især anbefaler dunposer til voksne.

Forskelle på soveposestof - syntet vs. bomuld.


De fleste soveposer har udvendig nylon i en eller anden kvalitet, mens det indvendige varierer mellem bomuld, nylon/polyester eller blandinger af disse. Almindeligvis er bomuld behageligt at ligge i, til gengæld er det tungt og skal vaskes ofte. De fleste letvægts-soveposer har specialudviklet kunstfiberstof indvendig, for det er let og optager ikke nemt snavs, hvilket for de fleste er at foretrække. Til gengæld kan det virke lidt køligt lige at komme i, og noget tæt hvis det er for varmt. Men sovepose stofferne udvikles hele tiden, så bliv ikke overrasket over hvor behageligt et syntetstof i virkeligheden kan føles. Soveposerne i den dyre ende har som regel et sådant højteknologisk stof - lidt i retning af en silkelagenpose, der både er smidigere, lettere og mere behageligt mod kroppen.

Hvad betyder temperaturangivelse for soveposen eller lagenposen?


Soveposernes temperatur-angivelser skal altid vurderes kritisk af brugeren, idet kulde/varmefølelse er overordentlig forskellig fra person til person, og den afhænger bl.a. af luftfugtighed samt personens psykiske/fysiske tilstand. Des bedre du kender dig selv, des større mulighed har du således også for at træffe det rigtige soveposevalg. Komforttemperaturen er et udtryk for den laveste temperatur, ved hvilken en gennemsnitlig person ikke fryser i soveposen. Så har man det altid for varmt, kan man nok lægge nogle grader til, og har men det altid for koldt skal man nok vælge en pose med lidt lavere komforttemperatur. Den europæiske standard EN 13537 for temperaturangivelse som mange soveposeproducenter har valgt at følge, giver generelt forbrugerne et meget realistisk udtryk for soveposens egenskaber. Den differentierer temperaturen for mænd og kvinder og har generelt hævet temperaturangivelserne med 3-8° i forhold til tidligere angivelser. Det er dog stadig en god ide at have en margin på nogle grader i forhold til den komforttemperatur soveposen skal kunne klare. Pas på ikke at spare 200 g. i vægt, fremfor at vælge en sovepose, hvor du kan holde varmen. Børnesoveposer er på den anden side sjældent fulgt af temperaturangivelse. Det betyder at forældrene selv i samarbejde med forhandleren må ind og bedømme børnesoveposens egenskaber. En praktisk måde at forøge komforttemperaturen en smule er ved brug af lagenpose.
Husk: En sovepose producerer ikke selv noget varme. Den afgiver kun varme som kroppen producerer, så des tykkere og bedre isolerende soveposen er, des mindre varme afgiver den.

Held og lykke med dit valg!

Øjne Vaskemiddel til dunposer.

Pakposer og kompressionsposer til soveposenKompressionsposer og paksække

Stjernelun lagenposeEkstra varme med lagenpose i silke, bomuld, microfiber eller fleece. En lagenpose kan, foruden at holde soveposen ren, få den til at virke en anelse varmere. En bomuldslagenpose kan give 2°-3° ekstra, mens en silke-lagenpose kan give ca. 5° ekstra varme til soveposen. En tynd fleece pose vil fylde noget mere, men vil til gengæld give 8°-10° ekstra varme. Som et plus vask af lagenposen noget mere ukompliceret en soveposevask. Det er tilsvarende lagenposerne muligt at opgradere sin sovepose med aluovertræk, myggenet og bivuakpose.

Vælg silkelagenpose eller lagenpose i bomuld / microfiber. Også alusovepose og myggenet.Lagenposer
Øjne Søger du puder som rejsepude, oppustelig nakkepude, hovedpude eller rygpude?

 
 
"let rejseudstyr er vejen til gode oplevelser"
Fakta om butikken----------Links Facebook
Alle priser på hjemmesiden er angivet i DKK incl. moms.

*   Rejsequip - udstyr til globetrottere    *
Spættevej 2, 8600 Silkeborg. Telefon 8682 6644. CVR 20014989.

*
For bestilling: klik på bestil-linket i venstre kolonne. Derved åbner der sig en box, som ligger ovenpå varesiden.
Klik imellem de 2 vinduer, udfyld formularen og send den.

 
 
Bestil varer Bestil varer op-pil